مروری بر قوانین جدید داوری مؤسسه داوری آلمان ۱۵-۱۰-۱۳۹۷
قوانین جدید داوری مؤسسه داوری آلمان (Deutsche Institution für Schiedsgerichtsbarkeit) یا «DIS»، در روز ۱ مارچ ۲۰۱۸ لازمالاجرا گردید.
درحالیکه این اولین تجدیدنظر در قوانین DIS از زمان تصویب نسخه پیشین آن در سال ۱۹۹۸ (قوانین DIS 1998) محسوب میشود؛ درحدود ۳۰۰ کارشناس که در ۳ کمیسیون مختلف مشغول به کار بودند، در ظرف ۱۸ ماه بر روی آن کار کردند. قوانین DIS 2018، بهطور همزمان به زبانهای انگلیسی و آلمانی تهیه شده است.
قوانین جدید DIS 2018، ضمن حفظ و ارتقای آندسته از عناصر قانون مدنی که در موفقیت قوانین ۱۹۹۸ نقش داشتند، قوانین جدیدی که بازتابکننده تغییرات و پیشرفتهای داوری بینالمللی در دو دهه اخیر بوده را نیز در بردارد.
یکی از برجستهترین ویژگیهای قوانین DIS 2018، ارتقای روشهای حلاختلاف فوری است. علاوه بر این، تأسیس یک نهاد تازه به نام «شورای داوری» شفافیت و درستی روند داوری را افزایش میدهد. همچنین تعدادی قوانین جدید، به منظور افزایش کیفیت و کارایی و سرعت بخشیدن به روند داوری DIS به تصویب رسیده است. در نهایت، قوانین DIS 2018، ضمن اصلاح برخی قوانین بنیادین، دربردارنده قوانین جدید برای داوریهایی با تعدد طرفین و تعدد قرارداد میباشد.
در ذیل، به طورخلاصه به این تغییرات اشاره شده است:
- ارتقای روشهای حل اختلاف فوری
برای بسیاری از شرکتها در آلمان و خارج ار آن، حلوفصل سریع اختلافات، یکی از مهمترین ویژگیهای هر سازکار حل اختلاف محسوب میشود که در قرارداد به آن اشاره میکنند. این مسأله از طریق سازکارهای مختلفی که هم اکنون در قوانینDIS ۱۹۹۸، موجود میباشد و پس از آن در قوانین ۲۰۱۸، بهطور قویتر منعکس گردیده است.
مطابق قوانین جدید، دیوان داوری میبایست از طریق شناسایی وقایع مورد اختلاف و مرتبط و مسایل حقوقی برجسته در هر مرحله از داوری، در صورت امکان رویه رسیدگی را خلاصه نماید و طریقه ارسال را سرعت بخشد. افزایش مذاکرات بین طرفین برای حلاختلاف، نیز در قوانین جدید پیشبینی شده تا سرعت رسیدگی را افزایش بخشد. همچنین مطابق این قوانین، طرفین میتوانند حق خود را برای تجدیدنظرخواهی از رأی داوری، از خود سلب نمایند.
- مداخله بیشتر DIS در روند داوری و ارتقای شفافیت
نقش و قدرت DISبه عنوان یک نهاد، بهخصوص، با تأسیس نهاد جدیدی به نام «شورای داوری» تقویت و گسترش خواهد یافت. بدینترتیب بسیاری از تصمیمات چالشبرانگیز، توسط نهاد مستقلی از DIS اتخاذ میشود و نه توسط خود دیوان داوری. صلاحیت شورای داوری شامل موارد زیر است:
- تعیین داور، با درخواست هر یک از طرفین و در صورتی که طرفین بر تعداد داوران به توافق نرسند.
- حذف داور، در مواردی که شورای داوری دریابد که داور وظایف خود را مطابق قوانین DIS 2018 انجام نمیدهد.
- تصمیمگیری درخصوص هزینههای داوری، در مواردی که داوری با رضایت طرفین یا مواردی از این دست، پیش از اتخاذ رأی نهایی خاتمه یابد.
- تصمیم به کاهش هزینههای داوری، براساس زمان اختصاص داده شده دیوان داوری برای صدور رأی نهایی و اصلاح رأی دیوان داوری درمورد هزینههای داوری.
- درخواست وجهالضمان از طرفین برای پرداخت هزینههای داوری و اداره آن
پیش از این در قوانین ۱۹۹۸، بسیاری از این وظایف توسط دیوان داوری رأسا انجام میگرفت که این موضوع از طرف داوران و کاربران، شدیدا مورد انتقاد قرار گرفته بود.
- ارتقای کارایی، کیفیت و سرعت روند داوری
در قوانین DIS 2018، قوانین متعددی جهت افزایش سرعت وکارایی روند داوری، نسبت به قوانین DIS ۱۹۹۸، به تصویب رسیده است. مهمترین این تغییرات عبارتند از:
- نصب سریعتر سه عضو دیوان: تغییر مهلت معرفی داور انتخابی از سوی خوانده از ۳۰ روز به ۲۱ روز همچنین تغییر مهلت نصب رییس هیأت داوری از سوی DIS از ۳۰ روز به ۲۱ روز، از جمله این تغییرات میباشد. به علاوه، خوانده میبایست پاسخ دادخواست داوری را ظرف ۴۵ روز از زمان دریافت دادخواست، ارسال نماید، در حالی که در قوانین ۱۹۹۸، هیچ مهلتی در این خصوص پیشبینی نشده بود.
- محدودیت زمان ارسال اسناد توسط طرفی که بار اثبات بر عهده او نمیباشد.
- ارزیابی اعمال قوانین تسریعکننده داوری در زمان مشاوره مدیریت پرونده به منظور ارتقای کیفیت ارزیابی. پیش از این، این ارزیابی در مرحله انعقاد توافقنامه داوری صورت میگرفت.
- داوری با تعدد طرفین و تعدد قرارداد و پیوستن طرفین اضافی به دعوی
قوانین DIS 2018، شامل مقررات جدید چندوجهی، برای داوریهایی با تعدد طرفین، تعدد قرارداد و پیوستن طرفین اضافی به دعوی میباشد. در حالی که قوانین DIS 1998، تنها تشکیل دیوان داوری در خصوص تعدد خوانده و خواهان را خطاب قرار میداد.
بازنگری قوانین DIS، بازتابدهنده شیوه رسیدگی مناسب برای یک مجموعه داوری محسوب میگردد که انتظارات کاربران را برای کاهش هزینهها، تسریع روند و شفافیت اقدامات، تأمین میکند. در روند این تغییرات، DIS آگاهانه، اقدام به حفظ و ارتقای ویژگیهای برجستهای که اصول قانون مدنی را تشکیل میدهند، نموده است. بدین ترتیب، DIS یکی از مؤسسات بینالمللی پیشرو اما در عینحال وفادار به سنتهای قانون مدنی، به شمار میرود که میتواند بسیاری از متقاضیان داوری را از سرتاسر جهان به خود جذب نماید.
واژگان کلیدی: آیین دادرسی داوری , ارتقای شفافیت , تسریع داوری , حل و فصل اختلافات بینالمللی , داوری , داوری آلمان , داوری در آلمان , داوری در کشورهای اروپایی , رسیدگیهای داوری , سرعت داوری , شفافیت در داوری , مؤسسه داوری آلمان ,